Запознайте се с Винсент ван Гог“,  официалната пътуваща изложба от

...
Запознайте се с Винсент ван Гог“,  официалната пътуваща изложба от
Коментари Харесай

Запознайте се с Ван Гоу... Ван Гоф? Ван Гог?

„ Запознайте се с Винсент ван Гог “,  официалната пътуваща галерия от музея на Ван Гог в Амстердам, дойде в Лондон. След Барселона и Сеул през 2019 година, идващите три месеца и половина (до 21 май) и жителите и гостите на английската столица имат шанса да влязат в света на Винсент ван Гог. С помощта на „ спиращи дъха прожекции, интерактивни съоръжения, най-съвременна сценография и вълнуващ роман ", посетителите могат  разберат по какъв начин и за какво той се трансформира в един от известните, авторитетни и вълнуващи художници на нашето време. 

Още на конференцията преди разкриване на изложбата бе подигнат един противоречив въпрос, който е бил от огромно значение за художника. Аудиогидът озадачи повечето посетители, тъй като назовава художника " Ван Гоу ", по типичния за американците метод. Британците нормално  казват „ Ван Гоф “. В дискусията за вярното наречие на фамилията се включиха посланикът на Нидерландия в Лондон, шефът на музея „ Ван Гог ” и праплеменикът Вилем ван Гог, съобщава Си Ен Ен. Оказва се, че почти всички знаят, че е рисувал слънчогледи и си е отрязал ухото, но повечето хора произнасят погрешно името му.

Но името има и още няколко вариации по света, твърди  Мартин Бейли, който списва блога „ Приключенията на Ван Гог ” за „ Артнюзпейпър ”  - и тъкмо това е повлияло на метода, по който именитият художник подписвал картините си. 

„ Американците го произнасят Гоу, англичаните - Гоф, французите - Гог, японците - напълно друго. А холандците - с един пълнозвучен тон - нещо като Хох или Кхокх. Това е много мъчно за американците и англичаните, тъй като те просто нямат този тон ”, споделя Бейли. 

Ван Гог е 20-годишен когато се реалокира в Лондон, с цел да работи като артдилър, а по-късно живее и във Франция. Повечето от картините си подписва просто „ Vincent ”, и в писмата и документите, които получава, постоянно го назовават мистър или мосю Винсент. „ Той постоянно е желал да бъде Винсент, тъй като французите и англичаните не могат да произнесат името му ”, споделя Бейли.

В писмо до брат си Тео през март 1888 година, скоро откакто се реалокира в Арл, Франция, Винсент изяснява: " В бъдеще името ми ще би трябвало да влезе в каталозите по този начин, както се подписвам на платната си, т.е. Винсент, а не Ван Гог, поради една доста добра причина, че хората няма да могат да го произнесат ”. 

Уви, светът не го е послушал. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР